Wednesday, November 3, 2010

"Rakyat Tagih Taraf Hidup Tinggi"

Kerap kita dengar usaha kerajaan mahu menjadikan rakyat negara ini berpendapatan tinggi. Namun ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian bagi mencapai hasrat murni tersebut.

Hari ini kos kehidupan melambung tinggi akibat kenaikan harga barang dan pengurangan subsisdi baranga asas walhal mengikut laporan Bank Dunia, kadar kenaikan gaji pekerja di negara ini hanya 2.6 peratus setahun sejak 10 tahun lalu.

Dalam masa sama, agihan kekayaan negara berlaku secara tidak seimbang apabila wujud jurang ekonomi yang semakin luas apabila 10 peratus rakyat termiskin hanya memiliki 1.7 peratus kek ekonomi sedangkan 10 peratus terkaya di Malaysia menguasai 38.4 peratus kekayaan negara! Ini dibuktikan lagi dengan fakta 34 peratus atau 1.3 juta pekerja Malaysia berpendapatan kurang dari RM700 sebulan iaitu lebih rendah daripada paras garis kemiskinan RM720.

Hakikatnya rakyat bukanlah mahu berlebihan-lebihan atau mengada-ngada tetapi cuma berasa ada yang tidak kena apabila golongan korporat dilihat lebih diutamakan pada ketika hebat berkumandang slogan “rakyat didahulukan”.

Misalnya, masyarakat di peringkat akar umbi di kota mahupun desa bertanyakan apa wajarnya dibuat lagi projek-projek mega seperti peruntukan sebanyak RM811 juta untuk membina Istana Negara dan RM800 juta untuk Parlimen baru?

Ini termasuklah cadangan mahu membina Menara Warisan setinggi 100 tingkat dengan belanja melahap bukan menelan RM5 bilion seperti yang telah kita dengar dalam Belanjawan 2011 pada 15 Oktober lalu.

Terbaru, apabila ada ura-ura hendak mewujudkan Pusara Negara yang memperuntukan 500 buah lubang kubur untuk golongan kenamaan Muslim dan bukan Muslim di sebelah Tugu Negara dengan kos sebanyak RM70 juta.

Umumnya rakyat negara ini tidaklah menentang segala cadangan projek mega tersebut tetapi adilkah kepada masyarakat biasa yang masih lagi bergelut dengan pelbagai tekanan hidup termasuklah lambakan pendatang asing dan peningkatan kes jenayah mutakhir ini?

Rakyat bukanlah mahu mengada-ngada atau terpengaruh dengan “dakyah pembangkang” semata-mata. Apa yang mereka mahukan hanyalah perhatian yang sewajarnya sesuai dengan hak mereka sebagai warganegara yang mempunyai kuasa undi. Kekayaan negara tidak harus dimonopoli oleh kelompok minoriti elit dan korporat sahaja manakala majoriti masyarakat masih lagi dibiar terus ketinggalan.

Malah, ruang tanah di negara ini usah lagi disesakkan dengan segala projek pencakar langit yang sebenarnya tidak memberi manfaat pun kepada peningkatan taraf sosio-ekonomi masyarakat keseluruhannya.

Hari ini, rakyat sudah semakin celik dan sudah tahu bahawa pembangunan dan kemajuan tidaklah secara total sinonim dengan bercerakah bangunan pencakar langit serta binaan mega walaupun atas nama “negara”.

Di negara-negara Eropah terutamanya, tanpa bangunan moden dan tinggi-tinggi pun mereka menikmati kesejahteraan hidup di tanahair mereka sendiri dengan jumlah pendapatan, kebajikan, tahap integriti, kebersihan, keselamatan serta pemeliharaan seni warisan mereka di tahap yang tertinggi.

Ada sebuah pantun yang boleh menggambarkan hubungan saling memerlukan atau simbiosis antara rakyat dengan pemimpin:

“Arak-arak kelapa puan,
Tidak puan kelapa bali,
Harap hati kepada tuan,
Tidak tuan siapa lagi.”

Persoalannya, pada siapa lagi tempat majoriti masyarakat di negara ini yang bukannya terdiri daripada keluarga jutawan serta generasi pewaris selepas ini hendak mengadu dan bergantung harapan untuk hidup sejahtera tanpa penindasan jika tidak pada kerajaan?

Disediakan Oleh: Arif Atan

2 comments:

Si PeNCaRi KeBeNaRaN... said...

hrpkn Be End, be end makan harta rakyat !!!

Anonymous said...

next PRU..undi selain dr BN